dijous, 24 de maig del 2012

ASSISTÈNCIA I NOMBRE D'ABONATS DELS DEU CLUBS EUROPEUS MÉS POTENTS

Les dades sobre abonats dels clubs de futbol són cares de trobar. Les de nombre de socis encara, i les dels aforaments dels estadis estan arreu, però el nombre d'abonats sembla ser un secret. Encara pots trobar dades d'ingressos de taquillatge en dossiers d'agències i consultores, però sense el detall d'abonaments, entrades, hospitality, etc.

Hem buscat les dades dels deu clubs europeus més potents econòmicament, agafant com a referència l'informe anual "Football Money League" de la consultora Deloitte, que són alhora alguns dels que tenen un historial de triomfs més amples. Pot ser falten d'altres, com l'Ajax, el Benfica, el Borussia, la Roma, el PSG, el PSV, el Porto, el Leverkusen, la Lazio, el Lió, etc., però aquesta desena també són dels que se'n troben més dades.

Temporada 2010-11.

El Barça és el club amb més assistència mitjana de tota la temporada, donat que te l'estadi amb més aforament, però és l'únic pel que és inferior al nombre d'abonats. Tot i això els ingressos derivats per aquest concepte han tingut un augment destacat respecte a la resta de clubs, a banda de Madrid i Arsenal, passant dels 57,8 milions d'euros de la temporada 2003/04 als 110'7 de la 2010/11 (un increment del 99%, sobre una mitjana del 8% per la resta d'equips excloent el citats). Els preus d'abonaments a Can Barça semblen ser encara força competitius, especialment respecte el Madrid i els clubs anglesos, però molt lluny dels clubs italians i encara per sobre dels alemanys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada